Ogród warzywny – tworzony od podstaw

Ogród warzywny – tworzony od podstaw

Decydując się na założenie przy domu ogródka warzywnego, podejmujemy dobrą decyzję. Warzywa czy owoce kupione w sklepie nigdy nie dorównają smakiem i zapachem tym wyhodowanym we własnym ogródku, nie mówiąc już o walorach zdrowotnych takich warzyw i owoców. Na pewno pierwszym etapem urządzania ogrodu warzywnego przy domu będzie rozplanowanie, jakie warzywa będą w nim uprawiane, oraz na jakiej przestrzeni. Te dwie kwestie wiążą się ze sobą ściśle, bo od rodzaju i ilości zaplanowanych do uprawy warzyw zależy przecież wielkość niezbędnej powierzchni do przygotowania ogródka. Warzywa można podzielić ogólnie na odporne (na mróz) i delikatne. Te ustanie nie powinny być za wcześnie wysiewane wiosną, aby nam nie przemarzły na przykład na początku maja, kiedy zazwyczaj przechodzą przez nasz kraj fale mrozu. Są tez warzywa mrozoodporne, te mogą być wysiane lub posadzone nawet jesienią. Ważne jest, aby ogródek znajdował się w miejscu dobrze nasłonecznionym, zwłaszcza w sytuacji, kiedy zamierzamy hodować tam rośliny i warzywa lubiące dużą ilość słońca, jak chociażby dynie czy pomidory. Klasyczny ogródek to obszar o wymiarach 9 x 6 metrów, podzielony ścieżkami o szerokości około 40 centymetrów, natomiast szerokość grządek wynosi od 0,6 do 1 metra. Do ogródka musi być gleba specjalnie przygotowana, o ph mieszczącym się w granicach od 6 do 7, nawożona oczywiście tylko w sposób naturalny, a więc przy pomocy kompostu roślinnego lub też nawozu zwierzęcego – obornika.

[Głosów:2    Średnia:4/5]